HATARTALANUL! Szabadegyháza

A község földrajzi fekvése és talaja mezőgazdasági termelésre alkalmas, elsősorban gabonaféléket termesztettek és termesztenek ma is. 1960-ban alakult meg a Vörös Csillag Mg. Tsz., mely 1986-ban Termelési Nagydíjat kapott. A rendszerváltás után részvénytársasággá alakult, jelenleg a Küngösi Agrár Rt. részterülete.

A Szeszgyárat 1912-ben Kuffler Benő építette. Hosszú ideig cukorrépából állítottak elő szeszt. 1989-től külföldi tulajdonba került, fő termelési profilja: izocukor, finomszesz, keményítő, fehérjetakarmány. Az országban elsők között privatizált cégek egyikeként az állami tulajdonú Szabadegyházi Szeszipari Vállalat értékesítésével vált a Hungrana Kft. az Agrana International, valamint a Tate & Lyle és az ADM tulajdonában lévő Eaststarch 50-50%-os közös vállalatává.

A tőkeerős tulajdonosok nemzetközi hírűek a keményítők és keményítőszármazékok gyártásában. A vállalat - termékpalettáját és méretét tekintve - az európai gyártók élmezőnyébe tartozik, az Európai Unió piacvezető izocukorgyártója. Az előállított termékek alapanyaga 100%-ban kukorica, amelyből magas szénhidráttartalmának köszönhetően speciális technológia segítségével értékes termékek (keményítők, szőlőcukor, izocukor, alkohol, takarmány) állíthatók elő.

Az 1980-as évek közepéig a község átlagos fejlődésen ment keresztül. Az utóbbi két évtizedben viszont dinamikus fejlődés kezdődött. Kialakult egy modern intézményhálózat, vezetékes ivóvíz, gáz, telefonhálózat, szennyvízcsatorna-rendszer. Korszerű világítás, szilárd útburkolat, parkosított közterületek, rendezett utcák jellemzik a falut. Egyre több vállalkozás telepszik meg, ennek elősegítésére alakította ki az önkormányzat az ipari zónát.