HATARTALANUL! Szabadegyháza
​November 4-én 0 órakor rendkívüli jogrend lépett életbe Magyarországon.

November 3-án megjelent a Magyar Közlöny azokkal a rendelkezésekkel, amelyeket kedden Orbán Viktor kormányfő néhány órával korábban bejelentett. A rendelet legtöbb pontja november 4-én 0 órakor hatályba lépett.

A Magyar Közlönyben közzé tett rendelkezés értelmében éjfél és reggel 5 óra között kijárási korlátozást léptettek életbe. (Ez a passzus november 5-én éjféltől érvényes.) A kijárási korlátozás alól kivételt képez, ha valaki

  • munkavégzés,
  • a munkavégzés helyére történő közlekedés,
  • a munkavégzés helyéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés,
  • vagy egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén,
  • életvédelmi

céllal hagyja el éjfél és reggel 5 óra között a lakóhelyét, a tartózkodási helyét vagy a szálláshelyét, illetve tartózkodik közterületen.

Az Országgyűlés e rendelet hatályát meghosszabbítja, a kijárási korlátozás hatályának a fenntartásról pedig a kormány legkésőbb 2020. november 30-án döntést hoz.

Tilos olyan zenei rendezvény helyszínén tartózkodni, amelyen a részvételhez nem kell megváltott ülőhellyel rendelkezni. Az ilyen rendezvények szervezése és megtartása is tilos. Az egyéb kulturális rendezvények (színház, tánc-, zeneművészet), mozi valamint sportrendezvényekre az alábbi megkötések érvényesek:

  • a nézőéren a nézők – a páholyok kivételével – minden harmadik ülőhelyet foglalhatják el,
  • két néző között két ülőhelyet üresen kell hagyni és
  • a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyeket nem foglalhatják el, azzal, hogy az egymás mellett és a különböző sorokban ülők között is lehetőség szerint 1,5 méteres távolságot kell biztosítani.

A kulturális vagy sportrendezvényeken a nézőknek a nézőtéren kialakított ülőhelyeken kívül 1,5 méteres távolságot kell egymástól megtartani.

A védelmi intézkedések betartásáról és az ahhoz szükséges feltételek biztosításáról a kulturális vagy sportrendezvény szervezője, illetve a kulturális vagy sportrendezvény helyszínének üzemeltetője köteles gondoskodni. Azt a személyt, aki nem hajlandó betartani a szabályokat, az esemény helyszínéről el kell távolítani.

A rendelet értelmében a kötelezettségek betartását a rendőrség fogja ellenőrizni. Ha szabálysértésen fognak valakit, akkor azt figyelmeztethetik, 100 ezertől 1 millió forintig terjedő pénzbírsággal sújthatják, illetve a helyeket be is zárathatják.

Budapesten, valamint a megyei jogú városokban helyi tömegközlekedési szolgáltatást végző társaságnak köteles járatsűrítési tervet készíteni a munkanapokon reggel 7 óra és délelőtt 9 óra közötti, valamint délután 15 óra és este 19 óra közötti időszakokra – november 5-éig. E szabály megsértéséért a kormány 1-5 millió forintos bírságot szabhat ki. Ez a bírság ismételten többször is kiszabható, amelyet a kormányhivatalnak kell megfizetni. A bírságot kiszabó határozat ellen itt sem lehet fellebbezni. A jogszabály értelmében ingyenes lett a parkolás ott, ahol ezért egyébként díjat szednek.