HATARTALANUL! Szabadegyháza
Költségvetési megszorítások a veszélyhelyzet idején. Elmaradnak rendezvények, elhalasztunk kifizetéseket, a civil szervezetek, egyházak támogatásáról később döntünk.

A járványügyi veszélyhelyzetben a költségvetési források szűkössége miatt az alábbi intézkedések léptek életbe:

  • A lakásépítési, energetikai korszerűsítési támogatások kifizetését az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet időtartamára felfüggesztjük.

  • A civil szervezeteknek a 2019. évben folyósított, fel nem használt önkormányzati támogatást (pénzmaradványt) haladéktalanul vissza kell fizetniük az önkormányzat számlájára. A helyi civil szervezetek, egyházak 2020. évi támogatásáról a járványügyi veszélyhelyzet megszűnése után dönt a képviselő-testület.
  • A 2020. július végéig az önkormányzat, illetve a civil szervezetek által szervezett rendezvények és egyéb települési programok elmaradnak. Így idén nem tartjuk meg többek között a dalkör-találkozót, a Kihívás Napját és a július elejére tervezett Cukorfalat Fesztivált sem. Az augusztusi és további programokról a későbbiekben döntünk, a veszélyhelyzet függvényében.

  • Az önkormányzat törekszik a kötelező – és lehetőségei szerint önként vállalt - feladatai maradéktalan ellátására, ám fontossági sorrendet kell felállítanunk, így elmaradhatnak olyan szolgáltatások, ellátások, amelyeket eddig biztosítani tudtunk. Személyi kapacitásainkat, erőforrásainkat a járványügyi veszélyhelyzetben a vírusfertőzés terjedésének korlátozására kell fordítanunk, az emberi élet védelme érdekében. Ez mindannyiunk – egyén és közösség – közös érdeke.

  • Ismételten, hangsúlyosan kérjük a lakosokat, hogy aki teheti, tartózkodjon otthon, és csak a legszükségesebb ügyekben hagyják el otthonukat (bevásárlás, gyógyszertár). Idősebb lakosaink vonatkozásában pedig a Kormány és önkormányzatunk is nyomatékosan kéri, hogy ne hagyják el lakóhelyüket, tartózkodási helyüket! Szórólapokon tájékoztattuk a lakosokat, hogy ha segítségre van szükségük (bevásárlás, gyógyszertár stb.), az idősgondozóink rendelkezésükre állnak. A legtöbb idős lakos komolyan veszi a szigorításokat, ám vannak, akik nem törődnek a figyelmeztetésekkel, hogy – bár mindenki érintett lehet -, de a leginkább veszélyeztetett a 70 évnél idősebb korosztály. Az iskolák bezártak, hogy a gyerekek ne vigyék haza a fertőzést, a szülők otthon maradtak (aki tudott), hogy ne a nagyszülők, idősebb hozzátartozók vigyázzanak a gyerekekre. Mindenki komolyan veszi a szabályokat, kérjük idősebb lakosainkat, fegyelmezetten, felelősen döntsünk, amikor elhagyják otthonukat. Igaz, hogy most nem utaznak olyan sokan a buszon, mert nincs iskolai tanítás, meg sokan nem járnak dolgozni, de így is elkaphatják a fertőzést, sőt akkor is, ha a faluban, az utcában vagy a boltban megállnak beszélgetni az ismerősökkel. Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, hogy mindezek az intézkedések nem Önök ellen, hanem többek között Önökért is vannak, hogy ne kapják el a fertőzést!


Egriné Ambrus Andrea
polgármester