HATARTALANUL! Szabadegyháza
A kormány arra kéri a 70. életévüket betöltötteket, hogy ne hagyják el otthonukat! Bezárjuk a sportpályákat! A boltok 15 óráig lehetnek nyitva, néhány kivétellel.

Tisztelt Szabadegyházi Polgárok!

Szabadegyháza Község Önkormányzata továbbra is állandó figyelemmel kíséri a koronavírussal kapcsolatos helyzetet és követi az Operatív Törzs ajánlásait. Ezek és a saját intézményvezetőinkkel, szakértőinkkel való egyeztetések nyomán az alábbiakat kérem a szabadegyházi lakosoktól és a következő intézkedéseket hozom:

Mindenekelőtt nyomatékosan kérem Önöket: mindenki, akinek munkája ezt lehetővé teszi, maradjon otthonában, azt kizárólag élelmiszer- és gyógyszer-beszerzés céljából vagy hasonlóan indokolt esetben hagyja el, és ezt szigorúan tartassák be gyermekeikkel is! A járványügyi intézkedések csak annyira hatékonyak, amennyire azokat az egyén követi, jelen helyzetben a közösség sikeres védekezése múlik minden egyes polgáron!

A kormány arra kéri a 70. életévüket betöltötteket, hogy ne hagyják el otthonukat! Ha ezt vállalják, az önkormányzat gondoskodik ellátásukról. Kérjük, hogy jelezzék a családsegítő idősgondozóknál, a Polgármesteri Hivatalban vagy az orvosi rendelőben, ha segítségünket kérik, függetlenül attól, hogy egyébként az idősgondozói alapellátásban részesülnek-e!

A boltok, vendéglátó üzletek 15 óráig tarthatnak nyitva. A vendéglátó üzletekben délután három és reggel 6 óra között az ott foglalkoztatottak kivételével tartózkodni tilos, kivéve ha valaki ételt rendel vagy vesz át, esetleg fizet ki, akkor erre az időszakra bemehet. Nyitva lehetnek 15 óra és reggel 6 óra közötti idősávban: az élelmiszert, illatszert, drogériai terméket, háztartási tisztítószert, vegyi árut és higiéniai papírterméket árusító üzletek, továbbá a gyógyszertár, a benzinkút és a dohánybolt.

A település egészén bezárjuk a sportpályákat (futballpálya, teniszpálya, műfüves pálya, edzőpálya), gyermek és felnőtt játszótereket, piacot, közösségi kemencét, azért, hogy a társadalmi érintkezés helyszíneit minimalizáljuk. Kérjük a fiatalokat és a szülőket, hogy a fentiek betartására fokozottan ügyeljenek!

A korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi és szankcionálja.

Köszönöm Szabadegyháza családjainak a megértést, ugyanis szombati kérésünk nyomán - egy-két kivételtől eltekintve - mind a 71 óvodás szülei meg tudták oldani a gyermek elhelyezését. A mai napon már egyetlen gyermeket sem hoztak óvodába. Ezt a tendenciát lekövetendő szerdától az óvoda zárva tart.

A mai napon egyeztetést folytattam dr. Goda László háziorvossal, ezekről külön közleményben tájékoztatni fogom a lakosságot.

Tájékoztatom Önöket arról, hogy Szabadegyházán jelenleg sem koronavírusos, sem koronavírus-gyanús, sem hatósági házi karanténban lévő személy nincs.

Elindult egy új hét, amely új körülményeket hoz minden korosztály, minden szabadegyházi lakos számára. Új helyzetben kell, hogy helytálljunk, ezért mindenkitől azt kérem, hogy továbbra is türelmesen, egymást segítve éljük meg ezeket a napokat. Kérem, hogy minden szabadegyházi tudatosítsa magában: a járványügyi helyzetben mindannyian döntéshozók vagyunk, és felelősséggel tartozunk nemcsak a saját, hanem a közösség egészségéért is!

Egriné Ambrus Andrea
polgármester