HATARTALANUL! Szabadegyháza
​KEHOP 1.2.1 Készüljünk az éghajlatváltozásra Szabadegyházán Kérdőív a lakosság részére

A klímastratégia az EU támogatásával a KEHOP 1.2.1. "Készüljünk együtt az éghajlatváltozásra Szabadegyházán" című projekt keretében az Energiaklub szakértői és Szabadegyháza Önkormányzata szoros együttműködésében készül. Szabadegyháza Önkormányzata éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodási elkötelezettségét már számos alkalommal bizonyította. 2016-ban a község polgármestere, Egriné Ambrus Andrea részt vett a „Klímaválasz" című, települési döntéshozóknak szóló hatnapos képzésen, melynek témája az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás volt. A tréning során a polgármester asszonynak lehetősége nyílt az éghajlatváltozás várható hazai hatásainak megismerésére és annak végig gondolására, hogy Szabadegyházát milyen veszélyek fenyegetik, illetve milyen lehetséges válaszokat adhat a kihívásokra a település.

A "Készüljünk együtt az éghajlatváltozásra Szabadegyházán" projekt segítségével a település tovább erősítheti az éghajlatváltozással szembeni küzdelem iránt való elkötelezettségét, és a lakosság is tájékozódhat illetve megismeri majd a cselekvési lehetőségeket. A klímastratégiát az Energiaklub szakértői készítik el, főbb részei a település üvegházgáz-kibocsátásainak összegzése (ún. ÜHG leltár), sérülékenység-vizsgálat, jövőkép és célmeghatározás és a célok elérését biztosítóintézkedések kidolgozása a hazai szinten elfogadott módszertan szerint.

Annak érdekében, hogy a kidolgozott klímastratégia minél inkább a helyi sajátosságokat és szükségletekre válaszoljon, elengedhetetlen a lakosság minél szélesebb körű bevonása. Ennek érdekében az önkormányzat és az Energiaklub a következő elemek megvalósítását tervezi:

  • a felnőtt lakosság között online és papír alapú (helyi újságon keresztül) éghajlatváltozással kapcsolatos tapasztalat- és ötletgyűjtés, valamint attitűd-vizsgálat,
  • szakmai fórum helyi szakemberek bevonásával,
  • stratégia kidolgozása szerint folyamatos tájékoztatás és mérföldkövenként hozzászólási lehetőség biztosítása a projekt aloldalon (LINK)

A klímastratégia fontos lépése a lakosság bevonása, tapasztalataik, aggodalmaik megismerése. Kérjük, az alábbi kérdőív kitöltésével segítsék a munkát és járuljanak hozzá, hogy a lehető legjobb irányba fejlődhessen a település..

https://docs.google.com/forms/d/1Fg_pY8HdPt4ysMtaYx6HcE34NUnmhY5tICdfWHfCqj8/viewform?edit_requested=true