HATARTALANUL! Szabadegyháza
Kisiskolásoknak és családjuknak ad ingyenes vetőmagcsomagokat a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége. A programra február 15-éig lehet jelentkezni.

Kisiskolásoknak és családjuknak ad ingyenes vetőmagcsomagokat a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA

Kilenc zöldség vetőmagját tartalmazza az az ingyenesen igényelhető csomag, amelyet a Vesd bele magad! programban oszt szét a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA. Jelentkezni február 15-éig lehet a kertészkedést kedvelő kisiskolás korú gyerekeknek és családjuknak.

- Saláta,

- hónapos retek,

- sárgarépa,

- cukkini,

- cékla,

- zöldborsó,

- csemegekukorica,

- paradicsom,

- vöröshagyma,

ezek a magok vannak a csomagban, amelyből egy hozzávetőleg harminc négyzetméter alapterületű kiskert hozható létre. A vetőmagokhoz készül egy elektronikusan letölthető termesztési segédlet és kiskertész napló. Ezentúl növényvédelmi és tápanyag-gazdálkodási szakértő segít a gyerekeknek, a családoknak, hogy a növények esetleges betegségei vagy károkozói ellen védekezni tudjanak. A program weboldalára az aktuális teendőkről rendszeresen kerülnek fel írások, segédletek, cikkek. Így a kiskertészek nem maradnak szakmai támogatás nélkül.

Mennyibe kerül?

A Vesd bele magad! program ingyenes. Sem a vetőmagokért, sem a kapcsolódó szaktanácsadásért nem kell a résztvevő családoknak fizetni.

A szervezők azonban szeretnék nyomon követni, hogy jól hasznosulnak a vetőmagok. Így azt kérik minden résztvevő családtól, hogy április–augusztus között havonta egy alkalommal legalább két fényképet küldjenek a kertről és a kertészkedő gyermekről. Emellé kérnek még egy rövid, de legalább 250 karakterből álló beszámolót arról, mi történt a kiskertben, milyen élményei voltak a gyermeknek.

Hogyan lehet jelentkezni a programra?

Ki kell tölteni egy on-line jelentkezési űrlapot itt: https://agrya.hu/fejer-megye-vesd-bele-magad-program-jelentkezesi-urlap. Plusz a pályázó gyerekeknek kell készíteni egy rajzot vagy kézzel írt fogalmazást „A zöldségek a barátaink" címhez kapcsolódóan. Az elkészült rajzot vagy fogalmazást be kell szkennelni vagy le kell fényképezni és el kell küldeni e-mailben. A programba 6–12 éves korú gyerekek és családjuk jelentkezését várják! Egy család egy vetőmag csomagot igényelhet. Ha a családból legalább három 6–12 éves gyermek jelentkezik a programra, akkor az adott család igényelhet egy további, tehát összesen két vetőmagcsomagot. Ebben az esetben azonban a családtól legalább három különböző gyermek által készített rajzot vagy kézzel írt fogalmazást kérnek a szervezők.

Fontos, hogy a jelentkezők figyelmesen olvassák át a pályázati felhívást ami itt elérhető:

https://dxpvcgy88gl35.cloudfront.net/sites/default/files/downloads/vbm_felhivas_2019_orszagos.pdf

Kell-e sietni a jelentkezéssel?

Egy kicsit igen. A 2019. év kísérleti év, így csak korlátozott számú jelentkezést fogadnak. Országosan 1000 vetőmagcsomagot osztanak ki a szervezők.

Honnan tudom, hogy elfogytak-e már a csomagok?

Amíg a programmal kapcsolatos jelentkezési lap elérhető az agrya.hu címen, addig van még kiosztható vetőmagcsomag. Ha annyi jelentkezés érkezik, hogy várhatóan elfogynak a csomagok, akkor a weboldalról is lekerül a jelentkezési űrlap.

A pályázati döntés időpontja legkésőbb március 8. Az érintetteket a döntésről a jelentkezési űrlapon megadott kapcsolati e-mail címen közvetlenül értesíti az AGRYA.

Vetőmagcsomagok kiszállítása: március 20-áig. A nyertesek a vetőmagokat tartalmazó csomagokat postai kiszállítással kapják meg a pályázati űrlapon megadott levelezési címükre.

További információk:

Telefonon munkanapokon 9-17 óra között 06302304810

E-mail: vbm@agrya.hu