HATARTALANUL! Szabadegyháza
Arborétumunk fiatal, új telepítésű arborétum. Az első fákat 1993 őszén ültettük az iskola belső udvarába, és folyamatos fejlesztéssel értük el a mai állapotot, ezért fáink különböző méretűek: a 30 cm és a 10 méter között minden átmenet előfordul.

Iskola, községi arborétum

Arborétumunk fiatal, új telepítésű arborétum. Az első fákat 1993 őszén ültettük az iskola belső udvarába, és folyamatos fejlesztéssel értük el a mai állapotot, ezért fáink különböző méretűek: a 30 cm és a 10 méter között minden átmenet előfordul.

Arborétumunk jelenleg öt, egymáshoz közeli helyszínen található, összesen 2,5 hektáros területen, a falu központjában:

1. A fő gyűjteményünk a helyi Kossuth Lajos Általános Iskola területén, 1 ha területen látható (Felszabadulás u. 63-65.)
2.3. 2005-2006-ban kezdtük el az iskolával szomszédos templomkert és a vele szomszédos játszótér arborétummá „alakítását".
4. 2010-ben az óvoda udvarába ültettünk 20 ritka fát. (Az óvodával szomszédos kézművesház elé is ültettünk egy csüngő ágú hegyi mamutfenyőt és egy ciprusi cédrust.)
5. 2011 tavaszán készült el községünk felújított és kibővített kultúrháza. A kultúrház köré ültettünk ekkor 50 ritka fát. (Itt lehetőség volt rá, hogy nagyobb méretű példányokat (3-4 méteres) ültessünk.)

A telepítés szempontjai

 • Teremtsen esztétikus, szép, harmonikus környezetet – a szép környezet nevel, fejleszti a személyiséget!
 • Minden olyan fa és cserjefaj megtalálható legyen, ami a tananyagban szerepel, így azok „élőben" tanulmányozhatóak.
 • Arborétumunk minden helyszínen nyitott, mindennapi „használatban" van, tehát meg kell felelnie a funkció által támasztott követelményeknek.
 • Legyen alkalmas a különböző rendezvények megtartására!
 • Sokszínűségével mutasson példát, választásai lehetőségeket községünk lakói számára, hogy saját kertjeikben ők is egzotikus, ritka fákat ültessenek – így idővel talán egész községünk arborétumfalva lesz.
 • Olyan ritka, botanikailag értékes fafajokat próbálunk telepíteni – minél nagyobb számban -, melyek hazánkban ritkán vagy egyáltalán nem láthatóak.
 • Tudatosan gyűjtjük a „legeket": a Föld eredeti élőhelyén legmagasabbra növő 12 fafaja közül 8-ból van legalább egy vagy több példányunk. (A többi négy eucaliptus faj és nálunk nem termeszthető.)
 • A legmagasabb életkort elérő fákból csaknem teljes a gyűjteményünk – sajnos 3 faj még hiányzik (simatűjű szálkásfenyő, patagón örvösciprus), ezekből egyetlen példány sincs hazánkban, sok éve minden lehetséges és lehetetlen úton próbáljuk őket beszerezni, ez idáig eredménytelenül. (Hogy nálunk milyen magasra fognak nőni és mennyi ideig fognak élni, ennek kifejtése nagyobb terjedelmet és jövőbelátó képességet igényelne.)
 • Teljes a gyűjteményünk a legkisebb őshonos élőhelyű és legkisebb egyedszámban megmaradt, kritikusan veszélyeztetett fajokból: szicíliai jegenyefenyő 23-31 db, sárkányfenyő 100 db, tasszili ciprus kevesebb,
 • mint 200 db él belőlük eredeti élőhelyükön.
 • „Legek" gyűjteményünk része a legnagyobb őshonos élőhelyű és legnagyobb egyedszámú fajok bemutatása: erdeifenyő, szibériai luc, kanadai fekete luc, szibériai cirbolyafenyő, közönséges (európai) luc.
 • Legyen községünk nevezetessége, látnivalója, mely évszázadokon át gyönyörködteti majd községünk lakóit, az idelátogató vendégeket, turistákat!

Séta az arborétumban