HATARTALANUL! Szabadegyháza
Szabadegyházán is megkezdődött a koronavírus elleni oltás!

Február elején Szabadegyházán is elkezdtük a legidősebbek koronavírus elleni oltását.

Első körben 6 személy kapott oltást, a Pfizer vakcinával. Logisztikai szempontból őket be kellett szállítani a székesfehérvári oltóközpontba, aminek a lebonyolításában az önkormányzat is közreműködött, vállaltuk a kisbuszos szállítást. Volt, aki saját maga megoldotta a bejutását, de a jövőben is igyekszünk segíteni mindenkinek a szállításban.

A következő hetekben folyamatosan, az éppen rendelkezésre álló vakcinával folytattuk/folytatjuk az oltást. Ebben a regisztráció a fő vonal: azok a polgárok, akik regisztrálnak, bekerülnek egy központi regiszterbe, ők kerülnek kiosztásra a háziorvosnak, az ő oltásukat szervezzük meg.

Korcsoportonként, illetve betegségenként más jellegű vakcina érhető el, erről a lakosokat értesítjük. Akik éppen bekerültek az adott oltási csoportba, telefonon azonnal jelzünk nekik, hogy mikor kaphatják meg az oltást. Kérünk mindenkit, legyenek türelemmel, mindenkit meg fogunk keresni! Amiatt ne telefonáljanak a rendelőbe, hogy Önök mikor kerülnek sorra, benne vannak-e az adott oltási csoportban! Mi is csak az éppen aktuális néhány ember nevét látjuk, őket pedig egyenként személyesen értesítjük.

Azt, hogy kit mikor oltunk, nem mi határozzuk meg, hanem a NEAK és az oltóközpont!

Február második hetében Pfizer vakcina érkezett a háziorvosi rendelőbe, amit másnap 19 embernek be is tudtunk adni. A Pfizer vakcinát -80 °C-on kell tárolni, ezért kellett az oltóközpontba bemenni. A kiolvasztás után a Pfizer vakcina – megfelelő szállítási és tárolási körülmények esetén - még korlátozott ideig felhasználható, ezért van lehetőség arra, hogy ne csak az oltóközpontban, hanem bizonyos esetekben itt a helyi orvosi rendelőben is be tudjuk adni ezt az oltást.

Február harmadik hetében újabb 22 személy kapott lehetőséget a vakcina beadására. Február 18-án AstraZeneca vakcinával 10 főt oltottunk be, 18-60 év közötti krónikus betegeket, őket telefonon értesítettük. 28 nap múlva őket újraoltjuk. Nyolc főt oltottunk be Pfizer-vakcinával, ők mindannyian személyesen keresték föl a rendelőt. Négy főt az oltóközpontba hívtak oltásra, őket a Szputnyik vakcinával fogják beoltani.

Minden héten újabb oltási utasítást kapunk, újabb listával, az éppen aktuális, rendelkezésre álló oltóanyagokkal. A háziorvosnak minimális mozgástere van az oltandók meghatározásánál, a kapott utasítás alapján, a rendelkezésére álló lista alapján.

Kérünk mindenkit, hogy keresse fel a https://vakcinainfo.gov.hu/ oldalt, hogy további információkat megtudjon!

Kérjük, saját és környezetük védelme érdekében regisztráljanak a koronavírus elleni védőoltásra!
A hozzájáruló nyilatkozat elérhető és letölthető itt is!

Az oltás önkéntes és ingyenes!

Dr. Goda László

háziorvos